Restaurantele din Italia percep taxe doar pentru că te-ai așezat la masă. Ce este ”coperto” și de ce plătești chiar dacă nu consumi nimic

Publicat: 22/07/2023, 10:00

Restaurantele din Italia percep o taxă pentru fiecare om care se așază la masă, indiferent dacă acesta a comandat sau nu ceva de mâncare. Așa-numita ”coperto” este o taxă menită să acopere cheltuielile restaurantului privind vesela și fața de masă sau naproanele pentru fiecare om care stă la masă.

Turiștii care ajung în Italia rămân surprinși atunci când văd pe nota de plată de la restaurant o taxă specială denumită „coperto”, în italiană, sau „covercharge”, în engleză. Practic, fiecare client este obligat să plătească o anumită sumă de bani, indiferent dacă a comandat sau nu mâncare. Mulți o confundă cu clasicul bacșiș sau tips, o practică întâlnită atât în România, cât și în multe alte țări.

Numai că, ospătarii italieni știu deja acest lucru și te avertizează, de când aduc nota de plată, că suma scrisă pe bon nu include banii pentru tips. Poate de aceea, obiceiul de a lăsa bacșiș ospătarului este destul de rar întâlnit în Italia.

Așadar, „coperto” este o sumă de bani gândită să acopere cheltuielile restaurantului privind așezarea mesei (veselă, față de masă sau napron, servețele etc). Tot aici sunt incluse anumite produse pe care restaurantul alege să le ofere din partea casei sau coșul cu pâine de pe masă. Taxa se aplică pentru fiecare client în parte și poate varia, în funcție de restaurant.

Fiecare restaurant are propria taxă de coperto

Taxa de coperto nu este una fixă, fiecare restaurant având stabilită propria sumă. Așa se face că la un restaurant mai modest poți plăti, spre exemplu, 1 euro, în vreme ce la un alt restaurant mai pretențios poți ajunge să scoți din buzunar chiar 5-6 euro.

Această taxă nu este afișată undeva la vedere. În mod normal, ea ar trebui să se regăsească în meniurile aflate la intrare în restaurant, doar că aproape niciodată nu e trecută acolo. Abia după ce te așezi la masă și ceri meniul, poți avea ocazia să o zărești undeva la final, printre ultimele pagini.

Problema este că aproape nimeni nu caută în meniu sau nu întreabă înainte să se așeze la masă ce sumă se percepe pentru „coperto”. Astfel, surpriza apare la final, atunci când pe nota de plată, pe ultimul rând, este trecut „coperto”, iar în dreptul lui, numărul de persoane care au stat la masa respectivă.

Prin urmare, dacă la masă au stat patru persoane, iar „coperto” este 1,5 euro, atunci pe bon va apărea „4 Covercharge/Coperto – 6 euro”. Asta înseamnă că, în acest caz, toți cei patru de la masă trebuie să plătească, împreună, 6 euro.

Nota de plată de la un restaurant din Italia, pe care este trecută și coperto

Taxa de „coperto” poate ajunge astfel la sume destul de mari în unele restaurante. La o masă de 4 persoane, nota de plată poate să fie încărcată chiar cu 20-25 de euro.

Această taxă suplimentară se aplică doar celor care se așază la masă. Dacă alegi să iei mâncarea la pachet, restaurantul nu îți va încasa „coperto”.

Această taxă ar avea originea în Evul Mediu, atunci când proprietarii de hanuri sau cârciumi le permiteau oamenilor cu posibilități materiale reduse să se așeze la mesele lor și să folosească vesela locului, dar să mănânce mâncarea adusă de acasă. Asta pentru că, din cauza veniturilor insuficiente, nu aveau bani să comande mâncarea preparată la hanul respectiv. Totuși, pentru ca patronii unor astfel de locuri să-și amortizeze cheltuielile, au introdusă o ”taxă de acoperire” („coperto”), pentru cei care ocupau loc la masă și foloseau vesela restaurantului, dar nu comandau nimic, potrivit repubblica.it.

De-a lungul timpului, ”taxa de acoperire” a mai suportat modificări, cum ar fi introducerea, în costul său, a coșului cu pâine sau a unor produse pe care restaurantul alege să le ofere clienților săi din partea casei. Scopul, însă, rămâne același: amortizarea cheltuielilor restaurantului privind așezarea meselor și întreținerea restaurantului în condiții optime pentru a-și primi clienții.

Foto: GÂNDUL / Andreea Țuțulan


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum se circulă la Roma. Majoritatea autoturismelor sunt lovite, iar autobuzele depășesc de multe ori limita de viteză

EXCLUSIV VIDEO | Constantin Ghinea Dumitrache, artistul comparat cu marele Tudor Gheorghe, și-a transformat atelierul de lucru într-un mic muzeu al satului – GALERIE FOTO

EXCLUSIV VIDEO | Istoria uitată a micului oraș din România unde mergeai pe stradă și te puteai întâlni cu George Enescu, Nicolae Iorga, I.L. Caragiale și chiar cu regele

EXCLUSIV VIDEO | Cât costă să construiești o casă în 2023 față de 2020. Diferențe uriașe de preț la materiale și mâna de lucru

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil a fost aruncat în stradă din cel mai luxos hotel din „Las Vegasul...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Ion Țiriac: „Candidez la președinția României”. Misterul afișelor care au împânzit Bucureștiul
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua escrocherie de pe WhatsApp. Banii utilizatorilor, în mare pericol
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Campioana Gretel Bergmann, refuzată de Hitler la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin